Zeven tips

Tip 1

Denk altijd in het belang van de kinderen; wat is het beste voor hun? Ze kunnen zelf geen keuzes maken, dat zul jij moeten doen.

Tip 2

Geef je kind(eren) even de tijd als ze bij hun moeder zijn geweest. Ze moeten waarschijnlijk weer even wennen aan de overgang. Geef ze een liefdevolle plek met rust, ruimte en regelmaat, waar ze zich veilig voelen. Straf ze niet voor het gedrag; laat ze even een uurtje acclimatiseren.

Tip 3

Blijf niet ‘pleasen’ van je ex partner om de goede vrede te bewaren, maar stel je grenzen. Laat je tegelijkertijd niet verleiden tot een (onuitgesproken) competitie met de moeder. Dat win je nooit en kost onnodig veel energie.

Tip 4

Zoek iemand om mee te praten (een coach, begripvolle vriend(in) of lotgenoot), zodat je niet blijft zitten met frustraties. Als iemand jouw situatie niet begrijpt, laat het rusten. Ze komen er vanzelf achter dat jij niet de boze boeman bent, dat jij niet degene bent zoals je neergezet wordt door je ex. En zo niet: dan horen ze niet in jouw leven thuis. Laat je schouders niet hangen; jij weet wel beter.

Tip 5

Geef de kinderen een veilige en liefdevolle plek en oprechte aandacht. Dat is veel meer waard dan alle materialistische spullen waarmee de moeder soms de liefde van de kinderen koopt.

Tip 6

Ga het gedrag van je (ex) partner niet compenseren. Dat doe je bijna automatisch, wees je daarvan bewust.

Tip 7

Vraag hulp, wees niet te trots of denk niet dat het jouw probleem is en dat je het zelf moet oplossen.