Johan

Ben ik nou gek…?

Waar begint je verhaal, wanneer kom je op een punt dat je denkt: Ligt het nou echt aan mij of…..?

Voor mij was dat niet echt duidelijk toen ik vol in de relatie stond, achteraf gezien zeg ik: Hoe heb je al die signalen kunnen missen? Je omgeving die opmerkingen maakt, je loopt zelf vaak op je tenen, je partner weet het allemaal goed te vertellen, dus twijfel je aan jezelf. Terwijl je weet dat jij niks mankeert.

Het is lastig, een partner met een psychisch probleem. Overtuigd dat wat in haar hoofd de waarheid is, ook daadwerkelijk zo is. En als je partner, waar je van houdt, zo overtuigd is van haar gelijk, wie ben jij dan om het tegen te spreken? Je gaat twijfelen: Ben ik nou gek…?

Geloof me maar, je bent niet gek. Je partner ook niet trouwens. Die heeft hoogstwaarschijnlijk wel een psychisch probleem en dat kan in vele vormen. Borderline is er één van, waar ik van overtuigd ben dat mijn (inmiddels ex-)partner last van had.

Ik kan het niet te hard roepen, want het is niet als diagnose gesteld, wat ook erg lastig is bij de meeste borderline-patiënten: ze mankeren niets en hebben geen hulp nodig. Jij hebt zelf hulp nodig, jij bent een narcist en door jou slaap ik slecht en ben ik moe, waardoor ik rust nodig heb.

Om maar een voorbeeld te noemen, als je zegt dat ze hulp moet zoeken. Iedereen krijgt de schuld behalve degene zelf, die mankeert niets. Maar door diezelfde “moeheid” liggen er wel 17 wassen verstopt door het huis en geen schone kleding in de kasten van mij en de kinderen. Het belletje gaat rinkelen: dit heeft niets met moeheid te maken, ze kan het allemaal niet meer aan…

En dan ga je hulp zoeken, want waar moet je terecht? Je hebt een partner met psychische problemen, je moet ook voor de kinderen zorgen en loopt op de automatische piloot…

Wie snapt je probleem? Als je al instanties hebt gesproken, die ook met je partner praten en alles geloven wat ze zegt, heb je een uitdaging. Je partner zegt de waarheid zoals die in haar hoofd zit. En dat is heel overtuigend, dus je komt geen stap verder, omdat dit ver van de waarheid af kan liggen.

Tot ik bij Kwadraad kwam, mijn verhaal kon doen en er meer mannen waren met een soortgelijk verhaal. Met als overeenkomst: een partner met een psychisch probleem en kinderen waar voor gezorgd moet worden. Uiteindelijk hebben we met een aantal mensen, in samenwerking met Kwadraad, deze site opgezet. Dus je staat niet alleen en bent zeker niet gek!